Wednesday, December 22, 2010

7
Komen
~ Santai ; Khazanah senyum ~


senyumlah pada rembulan di awan kerana senyumanmu akan bisa menyinarkan seisi alam. (SW)Aha. 

Pengumuman buat datuk2, nenek2, pakcik2, makcik2, ibu2, bapa2, abg2, kakak2, adik2, teman2, dan semualah.

InsyaAllah hari ini, 

saya dengan senang hati ingin mengajak anda semua untuk kita..

...   S  E  N  Y  U  M     (",) ....

Senyumlah selebar-lebarnya. 

Kerana..


(1) Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.


(2) Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. 

Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.


(3) Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. 

Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.


(4) Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.


(5) Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. 

Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.


(6) Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. 

Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.


(7) Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. 

Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.


(8) Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. 

Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .


(9) Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).


(10) Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.


(!!) Senyum juga boleh menyebabkan seseorang itu awek muda. (yg ni saya tambah ;D)


Hebat bukan?


Jadi, tunggu apa lagi?

Senyumlah dengan hati yang tenang, bahagia dan mendamaikan.. (",)


Alhamdulillah..7 comments:

 1. smiley kat atas sgt comel!

  senyum sokmo :D

  ReplyDelete
 2. senyuman dikala duka..
  pengubat jiwa..

  senyuman dikala gembira..
  ertinya bahagia..

  senyuman itu sedakah yg mulia..
  perlu diberi tanpa dipinta..

  Moga kita akan melalui hari2 yg mendatang dengan senyuman yg penuh bermakna..=D

  ReplyDelete
 3. ~Senyum sOkmo~
  الابتسامة صدقة~~

  ReplyDelete
 4. > Izzati Hashim

  Salam ceria..
  Jazakillah.

  > wan

  Terima kasih. Moga Allah kasih =)

  > Pencari cinta-Mu

  (",)Pasti menceriakan..

  ReplyDelete
 5. nice entry bro..senyum seindah suria..

  follow sini :D

  ReplyDelete
 6. > Nel

  Terima kasih bro..
  jgn segan2..
  dtglah lagi.. :D

  ReplyDelete